Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Template and Design Editing By:
@ Serikandisufi Design @

Powered by Blogger

Sunday, 20 July 2008

Pendirian TGNA Berhubung Muzakarah UMNO-PAS

KOTA BAHARU (Ahad, 20 Julai 2008) :

Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengingatkan pemimpin kanan parti, yang membuat pertemuan dengan pemimpin Umno, hanya boleh mengadakan pertemuan membabitkan perbincangan peribadi dan bukannya membabitkan isu politik kedua-dua parti.

Namun Menteri Besar Kelantan itu menyatakan kesediaannya untuk bertemu dengan pemimpin Umno untuk membincangkan isu agama atas kapasiti peribadi tetapi tidak atas nama parti.Nik Abdul Aziz menyatakan pendiriannya bahawa beliau hanya boleh menerima jika pemimpin Pas bertemu dengan pemimpin Umno atas urusan peribadi seperti menyentuh isu agama yang memberi manfaat dalam membaiki sahsiah diri.

Beliau menolak sebarang tindakan bagi pihak pemimpin Pas untuk mengadakan pertemuan dengan Umno bagi membincangkan isu parti."Kalau nak jumpa jangan jumpa dengan parti. Bagi saya untuk mengadakan pertemuan antara individu dan individu, saya setuju," katanya kepada pemberita ketika ditemui di rumahnya di Pulau Melaka di sini hari ini.Beliau mengulas kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini bahawa pertemuan bersama Pas sebenarnya telah diadakan sebanyak tiga kali dengan membincangkan beberapa isu yang berkait rapat dengan keagamaan.

Nik Aziz berkata beliau sendiri tidak tahu mengenai pertemuan tiga kali itu namun beliau pernah dimaklumkan sememangnya pernah wujud pertemuan antara Umno dan Pas tetapi lebih kepada isu agama dan peribadi.Beliau berkata, pertemuan antara parti dengan parti atau antara Umno dan Pas tidak perlu diadakan kerana sudah terbukti dengan perjanjian yang dibuat pada tahun 70-an, ketika era Perdana Menteri Tun Abdul Razak Hussein, Pas telah ditendang daripada parti gabungan.

"Jadi bagi saya untuk mengadakan pertemuan antara individu dengan individu saya setuju, dapat menyampaikan Islam secara langsung kepada individu terbabit," katanya.Mengenai muzakarah yang disarankan beliau, Nik Aziz berkata perlu ada orang ketiga sebagai Hakkam yang mengadilkan pertemuan itu sebagaimana perbincangan antara dua negara berjiran perlukan kepada negara ketiga.

"Kalau di peringkat dunia berbalah dan perbincangan yang hendak diadakan perlu pihak ketiga, PPB (Pertubuhan Bangsa-Bersatu) lah yang terbaik," katanya.Beliau tidak berminat untuk mengadakan pertemuan dengan nama parti dan sedia menerima pemimpin Umno yang mahu berbincang mengenai isu agama untuk kebaikan semua.


Sumber : Bernama (Ahad, 20 Julai 2008)

1 comment:

 1. Salam...

  Muzakarah PAS-UMNO... telah menjadi topik yang paling hangat dibincangkan dalam semua media, dalam semua restoran dan kedai kopi, dalam semua blog, website, tepi jalan, kedai2, ladang sawit, ladang getah, kebun, dekat laut, pasar, dan bermacam tempat lagi...

  Apa sdh jadi dengan tajuk2 yang lain?

  1) Kebajikan
  2) Keselamatan
  3) Pendidikan
  4) Ekonomi
  5) Masa Depan
  6) Isu pati di Sabah
  7) Pencabulan Hak Asasi
  8) Isu Pencapaian
  9) Dan bermacam2 isu lagi...

  Pada saya, mereka yang ingin bermuzakarah, bermuzakarah lah, yang semua orang dok bising komen untuk ape? Diorang nak berjumpe ke, berbincang ke, persilakan diorang. KERANA, setakat ni saya rasa xda lagi ape2 keputusan yg mereka buat, xde lagi ape2 tidakan yang diambil. Kite dah pilih mereka sebagai pemimpin, bg mereka peluang untuk tunaikan tanggungjawab mereka.

  DAN NANTI APABILA SDH ADA KEPUTUSAN, SDH ADA TINDAKAN, maka itulah masanya untuk kita mengkritik, memberi komen dan sebagainya. DAN JIKA keputusan dan tindakan yg diambil bercanggah dengan apa yang kita rasakan betul, maka kritik lah, komen lah, serang lah, dan TUKAR lah 'mereka'...

  p/s:pandangan saya...

  Salam Hormat...

  ReplyDelete