Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Template and Design Editing By:
@ Serikandisufi Design @

Powered by Blogger

Saturday, 18 July 2009

Analisa Manek Urai: Cakap Malam Dengar-Dengar, Cakap Siang Pandang-Pandang


Open your eyes before you open your mouth….

Itulah kalimah paling sesuai buat rakan media, segelintir rakan blogger dan ahli-ahli PAS yang pro Kerajaan Perpaduan yang begitu berdansa dalam kemabukan dengan keputusan pilihanraya umum Manek Urai pada 14hb Julai yang baru lepas.

Pagi semalam saya menerima panggilan telefon dari seorang diplomat dari kedutaan asing, meminta pengamatan saya terhadap apa yang telah berlaku di Manek Urai.


Sebagaimana kepada rakan diplomat, saya juga mengajak kita bermula dengan analisa keputusan pilihanraya Manek Urai dengan melihat fakta sejarah Pilihanraya Kecil di Kelantan bermula dari tahun 1987 seperti yang boleh diperolehi dari laman rasmi Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia.


Fakta Sejarah


Mana-mana Pilihanraya Kecil sememangnya sengit apalagi di Negeri Serendah Sekebun Bunga yang penduduknya sering dijenamakan sebagai berani membuat keputusan politik yang berlainan dengan pendudukan dari negeri lain di Malaysia.
4 comments:

 1. Harap Husam dan Ust Nasha berbaik kembali untuk Islam. Hamba nampak PAS sendiri tersisih dibumi Kelantan hanya kerana kami orang 'luar'. Itulah muhasabah metafizik yang perlu perbetulkan,....

  ReplyDelete
 2. Yang penting kita doakan ukhuwwah itu semula...kurangkan kritikan antara dua figure ini...kerana ia bukan menyatukan bahkan menjauhkan mereka dan kita...

  ReplyDelete
 3. Yang penting kita doakan ukhuwwah itu semula...kurangkan kritikan antara dua figure ini...kerana ia bukan menyatukan bahkan menjauhkan mereka dan kita...

  ReplyDelete
 4. Assalamualaikum wrt.

  Ana tertarik dengan artikel yang di'copy' daripada kickdefella ni. Cumanya ana rasa, sebagai pendokong parti (dan jemaah), 3 baris di atas tu rasanya tak begitu sopan untuk di'copy' bersama. Masa sekarang adalah masa untuk menyatukan fikrah dan amal (wehdah), bukan lagi masa untuk berpuak-puak dan baris ayat tersebut (yang ditulis oleh penulis asal) tampak seperti menzahirkan sikap kurang beradabnya kita dalam menangani perbezaan pendapat dalam jemaah.

  Maaf, ini pandangan ana. Sudah tiba masanya untuk kita semua sama-sama melaungkan doa wehdah dan rabitah, bukannya membaca qunut nazilah untuk sesama kita di dalam jemaah.

  wallahu A'lam.

  ReplyDelete