Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Template and Design Editing By:
@ Serikandisufi Design @

Powered by Blogger

Sunday, 24 August 2008

Imam Saksi Persoal Sumpah Saiful, Anwar Dakwa Bukti Baru Konspirasi Politik


25-08-2008 02:11:48 PM
Oleh G. MANIMARAN
MOHD. Saiful Bukhari Azlan bersalam dengan Ustaz Ramlang Porigi selepas menyempurnakan upacara bersumpah di Masjid Wilayah Persekutuan pada 15 Ogos lalu.


(Dikemas kini, 1400)

PERMATANG PAUH: Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa pengakuan imam Masjid Wilayah Persekutuan, Ramlang Poriti, yang menjadi saksi sumpah laknat Mohd Saiful Bukharii Azlan di sini malam tadi sebagai bukti terbaru wujudnya konspirasi politik untuk menjatuhkan beliau.

RAMLANG Porigi membuat pengakuan kira-kira enam minit pada ceramah kempen pilihan raya anjuran Pakatan Rakyat di Padang Ibu, Penanti, Permatang Pauh malam tadi.


"Pengakuan ini merupakan satu lagi bukti bahawa wujudnya kempen politik kotor (dalam pilihan raya kecil ini).


"Dia (Ramlang) membantu memberi penerangan bahawa ada konspirasi jahat Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak.


"Sebab itu beliau betul-betul kelam-kabut (ketika pilihan raya kecil)," kata beliau pada sidang akhbar di Yayasan Aman - Pusat Operasi Utama Parti Keadilan Rakyat (PKR) di sini tengah hari tadi.


Sepanjang malam tadi bermula pukul 8 malam hingga 12.40 tengah malam Ramlang muncul di khalayak membuat pengakuan bahawa beliau telah diarah untuk menjadi saksi upacara bersumpah yang dibuat oleh Saiful pada 15 Ogos lalu.


Anwar bertanding dalam pilihan raya kecil Parlimen Permatang Pauh. Beliau disaingi Datuk Arif Shah Omar Shah dan Hanafi Mamat dari Angkatan Keadilan Insan Malaysia.


Ketika ditanya sama ada kemunculan Ramlang akan membantu beliau memperoleh kemenangan selesa esok, Anwar berkata, beliau yakin ia akan membantu menjelaskan kepada penduduk Permatang Pauh mengenai apa yang berlaku.


"Kenyataan ini hanya membuktikan ada taktik kotor menggunakan apa sahaja untuk berkempen," kata beliau.


"Saya percaya orang yang beriman, yang tidak terperangkap kerana wang akan bertindak dengan bebas.


"Ini satu perkembangan yang baik. Bagaimanapun kita terpaksa menjelaskan, saya sudah meminta jentera kami supaya menyampaikan maklumat di sebanyak tempat yang boleh," katanya.


Turut hadir pada sidang media itu ialah isterinya, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail yang melepaskan kerusi tersebut bagi membolehkan Anwar bertanding. Anak mereka, Nurul Izzah yang juga Ahli Parlimen Lembah Pantai turut hadir.


Ketika ditanya sama ada beliau akan bersumpah ekoran pengakuan imam itu, Anwar yang juga Penasihat Parti Keadilan Rakyat berkata, al-Quran dan agama tidak harus digunakan untuk tujuan politik.


"Jangan sama sekali gunakan al-Quran dan agama untuk politik," katanya.


Dalam pada itu, mStar Online difahamkan Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Wan Zahidi Wan Teh dijangka mengadakan sidang media di Kuala Lumpur pukul 2 petang ini.


Sidang media itu bertujuan memperjelaskan tindakan Ramlang muncul dan memberi kenyataan secara umum malam tadi.

BERITA TERDAHULU:


Dilihat sebagai satu lagi kejutan kempen pilihan raya kecil Permatang Pauh, imam yang menjadi saksi sumpah Mohd Saiful Bukhari Azlan 15 Ogos lalu, Ustaz Ramlang Porigi muncul di Masjid Perda di sini malam tadi, yang turut dihadiri Datuk Seri Anwar Ibrahim, dan membuat pengakuan sumpah itu tidak sah.


Imam itu membuat pengakuan yang dia telah 'dipaksa' menjadi saksi dan sumpah mubahalah dibuat oleh Saiful tidak sah.


Dalam pada itu, mStar Online difahamkan Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Wan Zahidi Wan Teh dijangka mengadakan sidang media di Kuala Lumpur pukul 2 petang ini.


Sidang media itu bertujuan memperjelaskan tindakan Ramlang muncul dan memberi kenyataan secara umum malam tadi.


Turut hadir di masjid tersebut ketika itu ialah Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat yang juga Mursyidul Am PAS, yang awal-awal lagi telah menegaskan cara Saiful bersumpah adalah salah.


Ramlang berbuat demikian selepas solat maghrib - salah satu acara Anwar pada hari kesembilan berkempen.


Esok ialah hari pengundian pilihan raya kecil kerusi Parlimen Permatang Pauh.


Saiful membuat sumpah sehari sebelum hari penamaan calon di Masjid Wilayah Persekutuan.
Ini merupakan kali pertama Ramlang muncul di khalayak ramai selepas menjadi saksi sumpah laknat Saiful.


Selain di Masjid Perda, Ramlang juga menjelaskan pendiriannya dalam ceramah kempen Anwar, calon Pakatan Rakyat, di Masjid Timah Kg Belah 2, Seberang Jaya dan kemudian di Padang Ibu, Penanti.


Dalam kenyataan di hadapan kira-kira 2,000 penyokong Pakatan Rakyat di Padang Ibu pada pukul 11.15 malam Ramlang berkata, "pada hari itu (15 Ogos) saya... saya diarahkan oleh orang atasan saya untuk menjadi saksi sumpah Saiful Bukhari, saya antara empat orang imam yang diarahkan untuk menjadi saksi."


"Sumpah itu bukan saya yang aturkan, teksnya disediakan oleh peguamnya atau mungkin ada orang lain yang buat itu," katanya dalam kenyataan kira-kira enam minit itu.


Ramlang yang muncul dalam pakaian biasa malam tadi, bukannya berpakaian sebagai seorang imam secara berseloroh berkata, beliau kelihatan kemas pada 15 Ogos kerana baru sahaja habis menyempurnakan majlis nikah satu pasangan di Masjid Wilayah Persekutuan.


Tambah beliau: "Apabila dia (Saiful) membacakan teks, dia seolah-olah tidak merasa bersalah.
"Kalau kita seorang Islam yang beriman, kalau kita nak bersumpah ini, kita akan takut apa akan terjadi... tetapi kerana teks ucapan yang dibacakan itu, dia tak rasa bersalah."


Katanya lagi, disebabkan teks itu disediakan dalam tulisan rumi, maka sebutan adalah salah dan tarikh perbuatan dia diliwat juga salah.


"Sepatutnya dia sebut 26 Jun, tetapi dia sebut 28 Ogos," katanya yang menegaskan dirinya seorang imam, bukan bilal.


"Saya rasa para pengundi di Permatang Pauh, mungkin ada yang mengenali saya. Jadi, saya berharap jangan saya dipersalahkan... boleh tak," katanya lagi.


Selepas kenyataan itu Ramlang terus dibawa keluar dari tempat ceramah dan diberikan perlindungan oleh Pakatan Rakyat demi keselamatannya.


Dimaklumkan bahawa imam itu akan mengadakan sidang media kira-kira 12.30 tengah malam di Yayasan Aman tetapi bekas Timbalan Perdana Menter itu tidak sertai bersama.


mstar Online difahamkan Ramlang berada bersama rombongan PKR sejak pukul 4 petang semalam.


Sementara ketika ditanya mengapa bertindak membuat pengakuan mengejutkan, Ramlang berkata, beliau berhadapan dengan tekanan ekoran pelbagai melemparkan macam-macam tuduhan yang tidak sepatutnya diterima oleh seorang imam.


"Saya mendapati tiada siapa yang tampil mempertahankan diri saya," katanya.


"Saya dikatakan kurang ajar. Adakah patut saya dicaci," tambah Ramlang pada sidang media yang dihadiri beberapa pemimpin kanan Parti Keadilan Rakyat (PKR) di Yayasan Aman di sini.

Ketika sidang media Anwar baru tiba di Yayasan Aman dan bermesyuarat di tingkat satu pejabat yayasan itu.


Menafikan menerima sebarang ganjaran daripada Pakatan Rakyat, Ramlang berkata, beliau bersedia untuk menerima apa juga tindakan - daripada kerajaan dan Umno - selepas ini.


Katanya, beliau masih merupakan kakitangan kerajaan dan akan terus berkhidmat sebagai imam jika tidak dipecat.


Beliau menyerahkan kepada Umno untuk mengambil tindakan ke atasnya. Beliau menjadi ahli Umno sekitar tahun 2003.


"Boleh katakan saya ahli Umno... saya cuma menjadi ahli Umno kerana hendak tolong kawan," katanya yang akan keluar mengundi esok kerana ia hak beliau untuk berbuat demikian.

"Saya tidak diperalatkan oleh mana-mana pihak... PKR sendiri yang jemput untuk (saya) membuat pengakuan," katanya.


Dalam pada itu, Naib Presiden PKR, Azmin Ali pula berkata, imam berkenaan sendiri yang menghubungi pihaknya memaklumkan bahawa mahu membuat pengakuan mengenai isu tersebut.


"Kami hanya dihubungi beliau (Ramlang) petang ini dan kami setuju," katanya.


Empat hari lalu beliau mengesahkan kepada mStar Online bahawa beliau merupakan ahli Pemuda Umno dengan nombor keahlian 03405843.


Ketika dihubungi mStar Online, Ramlang berkata, beliau merupakan imam yang sah dan bertauliah.


Beliau tidak menafikan dirinya merupakan seorang ahli Umno yang berdftar dan pengundi di Permatang Pauh.


Peti undi Ramlang ialah Penanti dalam bahagian Permatang Pauh.


Risalah yang diedarkan menyebut beliau bukan merupakan imam sebaliknya hanya bilal.


Kandungan risalah itu menyebut: "Akhirnya tembelang orang yang bernama Ramlang Porigi, yang dikatakan imam yang menjadi saksi sumpah mubahalah Saiful terdedah juga.

"Beliau adalah ahli Pemuda Umno Cawangan Seri Machang dalam Bahagian Bukit Mertajam dengan kod keahlian 03405843.


"Tidak menghairankan kepada semua ini, bagaimana pantas "imam" ini memperakui mubahalah yang dilakukan oleh Saiful, sekalipun mubahalah itu diragui oleh banyak pihak sebagai tidak mengikuti kaedah Islam."


Mufti pertahan sumpah Saiful
Syed Hamid: Penggunaan nota perubatan Pusrawi subjudis
Sumpah: Dua perkara orang Melayu takut buat
Saiful: Tindakan saya bukan bertujuan politik!

No comments:

Post a Comment